125   TRAVESSA DOM VASCO, APARTMENT RENOVATION IN LISBON





Description

The apartment stands on the last floor of a mid-20th century building, refurbished in the 80’s. The flat is split into two levels: the one below – an ordinary residence; the one above – a terrace of scarce use, where an informal storage construction is placed.
The intervention inverts the detachment between these two levels, attempting to unite the inner and outer areas. The proposal reorganizes the spaces of the apartment, empties the terrace and utilizes the ceiling height of the uninhabited attic, exposing the roof structure and the atmosphere of an old building. The social space now includes the kitchen, while the private spaces are gathered in the rear area of the apartment.
The wooden staircase is the organizing element, a piece of furniture which sets the entrance, kitchen and living room, giving access to the river-facing terrace where one can enjoy the sun.


Status: Built
Gross Area: 110 m2
Type: Renovation
Client: Private
Team: Filipe S. Ferreira, José A. Rocha
Photography: Hugo Santos Silva