104   FRANKLIN, APARTMENT RENOVATION IN LISBON





Description

The operation should adapt the interior space of the apartment to a contemporary way of living, without major structural modifications. The strategy for this intervention was established on the idea of connecting two small-scaled bedrooms so that social area could face the West, overseeing the Tagus river. The kitchen and the bedroom open up to a quiet courtyard, with a view over the urban gardens.
Apart from altering the social area, the layout of the house remained the same. The identity of the spaces, however, was transformed by the way in which they are now occupied and inter-connect, as the interior bedroom is now a walk-in closet, that either allows for an open circulation or becomes itself an extra bedroom.
Despite the initial desire to recover some of the original elements of the house, we soon realized it wouldn’t be possible mainly due to the advanced state of deterioration of many of them, being the wooden floor one of the few we were able to keep. All the carpentries were redesigned with a straightforward approach, though getting back their original color, making them the main element of architectural characterization of the house.


Status: Built
Gross Area: 70 m2
Type: Renovation
Client: Private
Team: Filipe S. Ferreira, José A. Rocha
Photography: Ricardo O. Alves