098   BICA DO SAPATO, APARTMENT RENOVATION IN LISBON





Description

From the first day we visited this site, we understood the potential of this curious layout. It resembled a maze with several heights, features we ended up exploring on a deeper level later.
Our strategy was to create a system of plywood carpentries which would re- organise the house in a single gesture, enhancing the spatial clarity of this maze. This system, which contains the kitchen, the wardrobes, the library and stairs, connects the sources of light on both extreme ends of the house, and brings comfort to the core through the light-colored birch wood.
The living room is now connected to the kitchen, which allowed a more fluid fruition of the house. We also integrated a small study room next to the living- room, where before a closet was obstructing the sunlight. As for the private areas, the “triangle” shower-patio-bedroom encourages a new way of seizing the house – more spontaneous and connected to the outdoors.


Status: Built
Gross Area: 70 m2
Type: Renovation
Client: Private
Team: Filipe S. Ferreira, José A. Rocha
Photography: Ricardo O. Alves